Homepage  >  Malachit

Malachit

Malachit

má antibakteriální účinek a vlastnosti, které zlepšují krevní oběh. Obsahuje hodnotný vstřebatelný měděný komplex s mnohostranným působením, proto je jeho přítomnost při profesionálních kosmetických ošetřeních velmi žádoucí. Chrání kožní buňky před oxidačním stresem, stimuluje různé anabolické procesy a podporuje produkci keratinu a kolagenu.
 

Malachit je uhličitan mědi s OH skupinou. Malachit má zpravidla zelenou barvu, která se může pohybovat v odstínech od světle zelené až po černozelenou. Je neprůhledný. Nejčastěji se vyskytuje v podobě práškovitých, zemitých, vrstevnatých, ledvinitých a krápníkovitých agregátů. Příležitostně také ve formě malých sloupcovitých a jehlicovitých krystalů. Jeho výskyt je vázán na oblasti výskytů sulfidů mědi, např. chalkopyrit, jejichž přeměnou vzniká.

Malachit byl používán jako minerální pigment v zelených barvách od starověku, velmi citlivý na kyseliny a kolísání v barvě. V 19. století v oblastech s vyšší akumulací byl využíván jako méně významná ruda mědi, jelikož obsahuje až 55 %  až 57,4 % mědi. Nacházen byl na většině mědnatých ložisek, dříve byl nazýván jako skalní zeleň.

Název minerálu pochází z řeckého slova malache označující sléz a sytě zelenou barvu.

Tvoří se v alternačních a oxidačních oblastech měďných ložisek, často se sekundárními minerály včetně azuritu, kde vzniká přímo z roztoků. Zjednoduššeně se dá říci, že malachit vzniká na místech, kde dochází ke zvětrávání mědi a z jistého pohledu tak vzniká i na měděných střechách při jejich zvětrávání. Často se tak vyskytuje jako povlak na jiných horninách a minerálech, ale může tvořit také krápníky.

Malachit se již od starověku využívá na dekorativní účely a jako šperkařský kámen. Dříve se rozemletý malachit používal i jako líčidlo.

Dříve byl malachit označován jako méně výrazná ruda mědi. Jako drahý kámen se zpracovává odedávna. Už ve starém Egyptě z něj vyřezávali kameje, amulety a jiné ozdobné předměty. Znali ho i staří Řekové a Římané. Drcený se používal jako barvivo v malířství, nebo jako líčidlo. Věřilo se, že má moc chránit děti před kouzly a čáry. V době antiky se používal na léčení očních chorob. V 16. století se ve střední Evropě používal k podpoře růstu dětí, měl také podporovat léčitele, kteří s malachitem pracovali a utišovat bolest.



© 2014 VMD Drugstore, Cosmetics CZ