Homepage  >  Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Další názvy:
AMMONIUM DODECYL SULPHATE
AMMONIUM SALT SULFURIC ACID, MONODODECYL ESTER
DODECYL AMMONIUM SULFATE
MONODODECYL ESTER AMMONIUM SALT SULFURIC ACID
NEOPON LAM
SULFURIC ACID, MONODODECYL ESTER, AMMONIUM SALT
AKYPOSAL ALS 33
AMMONIUM DODECYL SULFATE
AMMONIUM N-DODECYL SULFATE
CONCO SULFATE A

Funkce:

  • jako povrchově aktivní látka, která čistí kůži a vlasy tím, že pomáhá smíchat vodu s olejem a špínou tak, aby mohly být opláchnuty  
  • jako přísada, která usnadňuje tvorbu pěny

Obecné informace:

  • je to aniontová povrchově aktivní látka
  • je ve formě světle žluté viskózní kapaliny, nebo krystalického prášku
  • je podobný Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a představuje i podobná rizika
  • může dráždit oči a kůži a s výší koncentrace v přípravku se zvyšuje i jeho dráždivost (dráždivý už při koncentraci 2% a při koncentraci vyšší než 10% způsoboval střední až silné podráždění pokožky)
  • měl by být bezpečný v produktech, které se oplachují a v produktech, které se neoplachují by jeho koncentrace neměla překročit 1% 
  • čím déle je v kontaktu s kůží, tím více se zvyšuje pravděpodobnost podráždění
  • v některých přípravcích mohou být jeho dráždivé vlastnosti potlačeny
  • jeho dlouhodobé užívání způsobuje vysoušení pokožky a vlasů a způsobuje změny hydro-lipidového filmu ( ochranný kyselý plášť pokožky)
  • vyrábí se synteticky
  • není karcinogenní

Použití:

  • šampony
  • kondicionéry
  • přípravky proti lupům
  • pleťové a tělové čistící prostředky
  • barvy na vlasy
  • tekutá mýdla
  • v potravinářství (jako nepřímá potravinářská přidatná látka) aj.


© 2014 VMD Drugstore, Cosmetics CZ