Homepage  >  Cetearyl Alcohol

Cetearyl Alcohol

Další názvy:
(C16-C18) ALKYL ALCOHOL
(C16-C18) -ALKYL ALCOHOL
1-OCTADECANOL, MIXT. WITH 1-HEXADECANOL
ALCOHOLS, C16-18
ALCOHOLS, C1618
C16-18 ALCOHOLS
CETOSTEARYL ALCOHOL
CETYL/STEARYL ALCOHOL
MIXT. WITH 1-HEXADECANOL 1-OCTADECANOL
UNIOX
Cetylstearyl Alcohol

Funkce:

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků
  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.
  • jako povrchově aktivní látka, která zvyšuje pěnicí schopnost, nebo stabilizuje pěnu
  • jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku    
  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků
  • jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled
  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější
  • emulgátor-látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej)
  • jako přísada podporující tvorbu pěny
  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

Obecné informace:

  • je ve formě bílé, voskovité, pevné  látky rozpustné v alkoholu a oleji, ale nerozpustné ve vodě
  • je to mastný alkohol skládající se převážně z Cetyl Alcohol a Stearyl Alcohol, které se přirozeně vyskytují v malém množství v rostlinách a zvířatech
  • může být vyroben z přírodních tuků a olejů (např. z kokosového, nebo palmového oleje), nebo syntetickými postupy 
  • je to neiontová povrchově aktivní látka
  • zabraňuje dehydrataci pokožky
  • je považován za bezpečný, nesenzibilizující a nedráždivý
  • ve vyjímečných případech, může u citlivých jedinců, slabě dráždit kůži, nebo způsobovat alergické reakce (totéž platí pro kůži podrážděnou, nebo postihnutou např. lupénkou, nebo růžovkou)
  • doporučuje se i pro citlivou, nebo alergickou pokožku
  • dodává pleti jemný a hladký vzhled
  • umožňuje a zvyšuje pronikání jiných látek do kůže
  • je komedogenní
  • pokud je aplikován na kůži, nebo vlasy, vytváří na povrchu film
  • obvykle se používá v koncentracích 2-4% (kondicionéry), 1-10% jako ko-emulgátor

Použití:

  • kondicionéry
  • hydratační krémy
  • barvy na vlasy
  • krémy na ruce
  • vlasové gely
  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)
  • pleťové masky 
  • ve farmaceutickém průmyslu atd.


© 2014 VMD Drugstore, Cosmetics CZ