Homepage  >  Bergamot

Bergamot

Bergamot (Citrus bergamia) je voňavé ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu. Genetickým výzkumem dochovaných citrusových kultivarů bylo zjištěno, že bergamot je pravděpodobně kříženec Citrus limetta a Citrus aurantium.

Je kříženec pomerančovníku a citroníku. Pochází původně z Asie.  Citrus bergamia dorůstá do výšky 5 m, vyznačuje se kulatou korunou, je trnitý, má elipsovité, řapíkaté listy. Kvete v březnu až červnu jemnými bílými kvítky. Dává bledě žluté plody, velikostně i tvarem podobné pomerančům, které mohou mít až 10 cm. Roste jak v tropických pásmech, tak v Evropě, ve Středomoří.

Asi 80% světové produkce bergamotu pochází z provincie Reggio di Calabria v Itálii, dále se pěstuje na Sicílii. Menší producenti se nachází v Africe a na Pobřeží Slonoviny.
V Evropě se ve větším měřítku používá od 16. století. Dorůstá do výšky až 5 m, kvete v březnu až květnu bílými květy.
Bergamot je neodmyslitelnou součástí populárního čaje Earl Grey. Éterický olej smaragdově zelené barvy se získává buď parovodní destilací anebo častěji lisováním za studena z kůry nezralého plodu. Na 30  ml éterického oleje bergamot (tzn. tři až šest lahviček) je potřeba celkem 100 plodů. Hlavními složkami éterického oleje bergamot jsou linalylacetát (nejkvalitnější olej ho obsahuje až 50%), bergamotin, bergapten, d-limonen, alfa pinen, alfa terpineol, lilanlylacetát, gersniol, beta bisabolen, neralycetát, nerol, geranilacetát, myrcen a linalool. Jedná se ale o nejvíce fototoxický (citlivý na světlo) citrusový olej vůbec. Nesmí se užívat vnitřně. Vždy se musí míchat do nosného oleje.
Citliví jedinci a alergici musí před použitím provést test kožní snášenlivosti.

Bergamot se používá hlavně v parfemářství a kosmetickém průmyslu, je jednou z hlavních složek kolínské vody (Eau de Cologne).  Vůně bergamotu je pikantní, citrusová, sladší. Nejčastěji se kromě toho, že funguje jako vonná složka, přidává do krémů a pleťových vod pro potřeby mastné pleti a problematické pokožky. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, důležitého pro dobrý stav kůže.
Chrání pokožku před rozvojem plísňových onemocnění a dalších infekcí.
Má dobrý hojivý potenciál, snižuje viditelnost jizev po akné, vrásek i strií.
Podporuje eliminaci celulitidy. Sjednocuje tón pleti a podporuje rovnoměrné rozdělení melaninu. Je antiseptický a působí zároveň ve výrobku jako mírný konzervant.
Zlepšuje tvorbu kolagenu a je prospěšný pro růst vlasů.
Na poli aromaterapie se používá jako psychický stimulant a antidepresivum. Podporuje dobrý spánek. Stimuluje vylučování hormonů hormonů dopaminu a seratoninu.
Může pomoct při alternativní léčbě závislostí.
Podporuje dobrý stav kognitivních funkcí.
Napomáhá lepšímu trávení, přispívá k zvýšené sekreci žaludečních šťáv a trávicích enzymů.
Působí jako analgetikum.
Mírní horečnaté stavy a křeče.



© 2014 VMD Drugstore, Cosmetics CZ