Homepage  >  Citric Acid (Kyselina citronová)

Citric Acid (Kyselina citronová)

Další názvy:
1,2,3-PROPANETRICARBOXYLIC ACID, 2-HYDROXY-
1,2,3PROPANETRICARBOXYLIC ACID, 2HYDROXY
2-HYDROXY- 1,2,3-PROPANETRICARBOXYLIC ACID
2-HYDROXY-1,2,3-PROPANETRICARBOXYLIC ACID
ANHYDROUS CITRIC ACID; CITRIC ACID, ANHYDROUS
MONOHYDRATE CITRIC ACID
1,2,3-PROPANETRICARBOXYLIC ACID, 2-HYDROXY-
2-HYDROXY-1,2,3-PROPANETRICARBOXYLIC ACID
ACILETTEN
ANHYDROUS CITRIC ACID

Funkce:

  • jako přísada, která deaktivuje kovové ionty tak, aby se zabránilo zkažení kosmetického přípravku
  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu
  • jako přísada, která se používá k vyrovnání pH kosmetických výrobků
  • jako přísada, která minimalizuje změnu pH roztoku po přidání kyseliny nebo zásady do roztoku 
  • k maskování základního zápachu

Obecné informace:

  • je ve formě bílého krystalického prášku bez zápachu s kyselou chutí
  • je to organická kyselina přirozeně se vyskytující v tělech živočichů a rostlin (př. citrusy, limetky, citrony, brusinky, pomeranče, maliny, ostružiny..)
  • získává se extrakcí z citrusových plodů nebo kvašením cukerných roztoků
  • velmi dobře rozpustná ve vodě a ethanolu 
  • na kůži působí stahujícím, čistícím a bělícím efektem
  • používá se také pro zesvětlení pokožky
  • navrací rovnováhu ph pokožky
  • zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá i jako konzervant, především v potravinářství
  • může zvýšit fotosenzitivitu
  • má antioxidační účinky
  • přidává se do vodné fáze kosmetických přípravků jako regulátor pH , obvykle v koncentraci menší než 1%
  • s dalšími kyselinami se může použít jako exfoliační činidlo
  • má schopnost změkčit tvrdou vodu ekologicky bezpečným způsobem a používá se tedy v čistících prostředcích

Použití:

  • šampony
  • laky na nehty
  • kondicionéry
  • přípravky na mytí těla a obličeje
  • hydratační krémy
  • tekutá mýdla na ruce
  • barvy na vlasy
  • přípravky do lázně/vany (tablety)
  • prací prostředky
  • depilační krémy
  • v potravinářství (označní:E330, ochucovadlo, ke konzervaci) aj.


© 2014 VMD Drugstore, Cosmetics CZ