Homepage  >  Jojobový olej

Jojobový olej

Jojobový olej

Obsahuje vitamíny A, B, E, F, C a minerály: křemík, chrom, měď, zinek a síru, což je důležitý stavební blok vlasů. Obsahuje také skvalen, který je obsažen v přirozeném lipidovém plášti pokožky a chrání ji před nadměrnou ztrátou vody. Olej hydratuje, vyživuje a dodává vlasům pružnost. Má silný protiplísňový účinek a pomáhá při léčbě lupů. Jojobový olej je také přírodní opalovací krém. Je velmi důležité, aby stromy jojoby byly pěstovány daleko od průmyslových center, takže získaný olej je dokonale čistý. Neobsahuje žádné jedovaté látky. Velmi lehká receptura oleje zjemňuje a zvlhčuje vlasy. Obnovuje odskočení a pružnost, chrání konce vlasů před rozštěpením a zabraňuje krepatění. Snižuje problém rychlé mastné pokožky hlavy,
 
Další názvy: Jojoba kalifornská, Goatnut, Simondsie čínská, Buxus Chinensis, Jojobastrauch, Jojobový olej, Jojobový vosk
 

Jojoba kalifornská je stálezelený keř z čeledi jojobovitých dorůstající do výšky více jak 2 metrů. Původem je z jižní a střední části Kalifornie ve Spojených státech. Květenství má krémově žluté a kvete koncem jara. Na každém keři rostou buď samčí, anebo samičí květy, ale nikdy ne dohromady. Plody/semínka jojoby (tzv. goatnuts) se objevují pouze na “samičím” keři, který má kolem sebe dostatek “samčích” keřů. Z těchto semínek se pro kosmetické účely lisuje jojobový olej, který se mylně označuje jako olej, neboť se složením jedná o kapalný vosk. Svým chemickým složením se podobá více vorvanímu tuku než rostlinným olejům, je bohatý na mono nenasycené mastné kyseliny, provitamin A a antioxidační vitamin E. Je bezbarvý, bez zápachu, rychle se vstřebává a při pokojové teplotě je tekutý. Jojobový olej se nesmí užívat vnitřně, jinak nemá žádné kontraindikace.

Jojobový olej má hydratační účinky na vlasové vlákno, které vyhlazuje a dodává mu lesk a hebkost, proto se můžeme setkat s označením “přírodní silikon”. Vmasírováním do vlasové pokožky působí také proti lupům a stimuluje vlasový kořínek. Jojobový olej je vhodný na všechny typy pleti, které stimuluje k jejich přirozeným procesům. Není komedogenní, nejvhodnější je však na velmi suchou, popraskanou, ekzematickou pokožku, kterou viditelně chrání před dalším poškozením. Regeneruje ji, zvlhčuje a udržuje přirozeně hydratovanou. Tím se pokožka vrací do rovnováhy. Zmírňuje viditelnost jizev, vhodný je i na akné díky jeho hojivým a protizánětlivým účinkům. I přesto, že u čistě rostlinných olejů nebyl prokázán UV filtr, jojobový olej mírně prodlužuje pobyt na slunci (označuje se jako SPF 3-4). V kosmetice se můžeme setkat také s práškem z nadrcených semínek jojoby, které se používají jako hydratační a abrazivní složka. 



© 2014 VMD Drugstore, Cosmetics CZ